|
YTONG'un "yüzmek"ten daha önemli özellikleri olduğunu ise mimarlık eğitimim sırasında öğrendim. Bünyesindeki milyonlarca gözenek nedeniyle ısı yalıtım değerinin çok yüksek oluşu, hafifliği, esnekliği ve yangına karşı dayanıklılığı ile çağdaş bir yapı malzemesi olan YTONG'u projelerimde tercih ettim yıllarca. Ayrıca milimetrik standart ölçüleri ve özel yapıştırıcısı sayesinde, YTONG'la örülen duvarların düzgün yüzeyli olması, sıva kalınlığı ve maliyetini azaltarak ekonomi ve estetik sağladı mimari uygulamalarımda. Yaşadığımız son deprem felaketinden sonra ise YTONG, yapı sektöründe biz mimarlar için, vazgeçemeyeceğimiz bir malzeme oldu. YTONG'la örülen duvarların ve dolu duvar bloklarının olabildiğince hafif olması, bina iskeletine fazla yük bindirilmesini önlüyor, böylece depremlerde can ve mal kaybı en aza indiriliyordu.
Depreme dayanıklı hafif yapılar tasarlamanın artık mesleki bir sorumluluk olduğu günümüzde, "YTONG Konut Sistemi Projesi"nde mimar olarak görev almak beni çok heyecanlandırdı. Eşim Yüksek Mimar Emel Evgin ile birlikte üç tip konut tasarladık YTONG için; Model 1098, salon ve iki odalı, tek katlı tip (98 m²), Model 1120, salon ve üç odalı, tek katlı tip (120 m2), Model 2136, salon ve üç odalı, iki katlı tip (136 m2).
Konut tiplerini; kentte yada kırsal kesimde yaşayan Türk Ailesi'nin ortak ihtiyaç ve özlemlerini cevaplayacak ve olası teknik imkansızlıklara rağmen kolay tatbik edilebilir şekilde planladık.
Tasarımdaki ana ilkemiz, planların anlaşılabilir, yalın, işlevsel, konforlu ve kolay uygulanabilir olması idi.
Dileğimiz ise, içinde yaşayacak aileleri güvenle kucaklayarak mutlu ve huzurlu kılması...
Y. Mimar,
Erol Evgin |